Hoe voorkom je ongelukken met kinderen in de lift - Ski-inn Dronten

Hoe voorkom je ongelukken met kinderen in de lift

Misschien heb je het zelf ook al eens meegemaakt:

Je staat in de rij voor de lift, er komt een skiklasje aangeskied en de skileraar(es) vraagt of jij een kindje mee kan nemen in de lift.

Soms wordt het niet eens gevraagd en wordt er zo’n klein ukkie naast je in de lift neergeplant. Dit gaat eigenlijk bijna altijd goed, maar soms gaat het wel eens goed fout!
Hierbij een aantal tips voor wintersporters om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen. Dit geldt trouwens ook natuurlijk als je met je eigen kinderen de lift in gaat!

Het hoeft niet…

Beginners, licht gevorderden of mensen die een lift zelf al spannend vinden: zeg gewoon nee. Je hoeft geen kindje mee te nemen in de lift. Bedenk dat de skiliftjongens of de skileraren, zelfs als ze wat nors zijn liever hebben dat ze iets langer moeten wachten dan dat het kindje meegaat met mensen die de verantwoording niet kunnen of willen dragen.

Het instappen

Let bij het instappen goed op dat het kindje goed achterin de stoel gaat zitten. Een beetje hulp kan soms geen kwaad. Het kindje eventueel een beetje optillen helpt soms (vaak doet de liftbediende dat). Zelf hou ik vaak mijn skistokken voor de kleintjes totdat de beugel veilig naar beneden is. Let ook op dat de beugel goed en geleidelijk naar beneden gaat en het kindje goed gaat zitten. Als het een speciale kinderbeugel is (met een extra beugel die tussen de benen gaat) let dan op dat de beentjes goed zitten.

Maak een praatje

Hou de kleine skiër naast je in de gaten. Maak een praatje, zelfs als je de taal niet spreekt. Kinderen vinden dat vaak reuze interessant. Praat je liever niet met zo’n kleine, hou hem of haar dan wel in de gaten. Let ook op dat ze hun skistokken niet laten vallen trouwens! En als zo’n kleintje te ver naar voren schuift of raar rond gaat draaien op de stoel, zeg daar dan wat van, of laat blijken dat hij of zij gewoon achter in de stoel moet blijven zitten.

Het uitstappen

En dan het uitstappen. Wacht tot het bordje/signaal dat de beugel omhoog kan voordat je de beugel opent. Echt niet eerder! Veel mensen openen de beugel veel te vroeg. Let ook op dat de kleine zijn voeten van de voetsteun af heeft. En eenmaal aangekomen, ski zelf pas weg als de kleine uit de lift is. Soms hebben ze een klein zetje in de rug nodig om naar beneden te glijden. Kijk daarna even of ze bij de goede groep van de skischool gaan staan. Een kleine moeite om ongelukken te voorkomen, daarna ben je weer vrij om te gaan en te staan waar je wilt.

Leren skiën & snowboarden?

Begin met een proefles!

Kom nu kennismaken met onze rollerbaan voor slechts 25,-. Geniet straks optimaal van de wintersport, overtref jezelf met je techniek en bereid je spieren voor.