Veel skiërs overschatten hun techniek met als gevolg valpartijen en breuken. De meeste Nederlanders onderschatten de gevaren van de wintersport en overschatten de eigen ski-vaardigheden. Een gevaarlijke combinatie!
Het advies is dan ook: neem eerst een paar lessen op een indoorbaan in de buurt, of ter plaatse in de sneeuw op de piste. Hierdoor ververs je je techniek weer, en de instructeur kan je eventueel wijzen op wat schoonheidsfoutjes die er in geslopen zijn.
Ook mensen die al jaren skiën hebben voordelen bij een of enkele lessen. Actief skiën blijft bij de meeste mensen beperkt tot ongeveer zes dagen per jaar. Dus: bereid je voor, en niet na een lange autorit van twaalf uur gelijk de piste op!
Skiërs en snowboarders die zichzelf ervaren vinden lopen het grootste risico op letsel. Beginnende skiërs zijn het voorzichtigst en raken het minst geblesseerd. Ook de écht goede skiërs, zoals voormalig wedstrijdskiërs en skileraren, die zichzelf altijd en overal kunnen corrigeren komen regelmatig flink ten val.
Off-piste
Tweederde van de wintersportverzekeringen dekken gevolgen van ongevallen buiten de reguliere pistes niet. Als de polis de risico’s wel dekt, dan is er vaak alleen dekking als buiten de piste skiën is toegestaan en wanneer er onder begeleiding van een gediplomeerd gids wordt geskied. Bij een lawinewaarschuwing vervalt bij vrijwel alle verzekeraars de dekking!
Ziekenhuizen
Wie in Oostenrijk in een ziekenhuis belandt, moet goed controleren of het geen privéziekenhuis is. De tarieven voor röntgenfoto’s en operaties zijn veel hoger dan in Nederland en worden daarom niet geheel vergoed.
Voorkomen is beter dan…
Dus: ga goed voorbereid op wintersport! Plan vooraf enkele lessen in zodat je ter plaatse maximaal kunt genieten van de verse sneeuw en mooie natuur.